WEB BLOG
this site the web

Anak : Kenapa boleh jadi begini?

Bismillahirrahmanirrahim.

Suasana, keadaan dan masalah sosial yang berlaku di Malaysia amat menakutkan kita. Setiap hari kita dikhabarkan dengan berita bunuh, rogol, sumbang mahram dan sebagainya. Dimanakah silapnya?
Sempena dengan Hari Bapa hari ini, pelbagai kes diwartakan dalam akhbar tempatan. Kepada mereka yang bergelar anak, dimanakah nilai hormat kepada seorang ayah? Dimanakah nilai kasih sayang kepada sebuah keluarga? Mereka menatang kita bagai minyak yang penuh. Mereka membesarkan kita. Namun, apa balasan kita kepada mereka? Kebahagian? Kebaikkan? Kesenangan?Kenapa kita tidak mampu untuk memberi mereka kasih sayang setelah kita meningkat dewasa?" Memang rindu,
tapi kalau mereka
tak sayang,
nak buat apa ".
Sedih apabila melihat gambar diatas. Kelihatan seorang bapa yang ditinggalkan sebatang kara tanpa pemerhatian anak-anaknya. 3o tahun ditinggalkan keseorangan, tanpa kasih sayang anak-anak. Wahai anak, dialah yang memberi minum, makan, pakai kita sewaktu kecil. Sanggup kau melakukan perkara ini kepada mereka. Tidakkah kau kasihankan mereka?

Kepada seluruh mereka yang bergelar anak, sedarilah, insafilah atas segala kesilapan dan kesalahan lalu. Sama-sama kita membaiki akhlak, membentuk jati diri yang mulia. Begitu juga dengan ibubapa, berilah sepenuh perhatian kepada anak-anak. Bukan hanya yang kecil menjadi tumpuan, yang remaja, dewasa sepatutnya perlu diambil cakna juga.

Mudah-mudahan perkara sedemikian rupa tidak sesekali akan berlaku kepada keluarga, adik-beradik, saudara-mara insan kerdil ini. Jua mengharapkan keadaan yang lebih baik untuk masyarakat semua. Sebelum melakukan sesuatu, fikirkan dengan sebaik mungkin. Yang pasti, untuk melihat semuanya kembali sempurna adalah kembali kepada Allah SWT.

رَبَّنَا اغْفِرْ لِى وَلِوَالِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

" Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan kedua ibubapaku serta orang-orang yang beriman pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.

( Surah Ibrahim, ayat : 14 )

" Ya Allah, ampunilah aku dan ampunilah kedua-dua ibubapaku dan cucurilah rahmat kepada mereka sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayang memelihara dan mendidikku ketika kecil ".

2 comments:

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

 

W3C Validations

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Morbi dapibus dolor sit amet metus suscipit iaculis. Quisque at nulla eu elit adipiscing tempor.

Usage Policies